top of page

klankschalen maken 

Klankinstrumenten maken zoals de Tibetanen het deden, eerst meditatie en vervolgens na het zetten van een intentie waar je de schaal voor gaat gebruiken ga je aan de slag. Je eerste klankschaal is voor jezelf, je eigen heling, je eigen klank.

Een meditatief en kunstzinnig proces. Altijd een blessing, een zegening.

 

Klankschalen zijn te gebruiken om bv. kruiden energetisch te verhogen of je ruimte schoon te maken. Zo zijn er vele mogelijkheden. Bij een 2de , 3de of 4de schaal kun je een therapeutisch instrument maken. Een klankschaal maken is niet zomaar ambachtelijk werken, het gaat dieper. Het is een proces, geeft zelfontplooiing en bewustzijn en kan levens veranderend werken. We krijgen zeer positieve reacties van mensen die een schaal maakten. Sommigen hebben al meer dan 12 schalen, groot en klein voor verschillenden doeleinden hebben gemaakt. Een workshop is minstens 3 dagen.Workshops in NL & België

Workshop, 3 dagen: 29-30-31 mei 2020 in de
Schaapshoeve in Langenboom (=vol!)

Op deze bijzondere plek met een prachtige steen cirkel en

een labyrint in Brabant zullen wij in mei 2020 weer een

klankschaal workshop geven.

De workshop zal op vrijdag om 14:00 beginnen en zal zondag

afgelopen zijn rond 17.00u.

Vrijdag van 14.00u - 17.00u

Zaterdag van 9.30u tot 17.00u

Zondag van 9.30u tot 17.00u (met de kans op uitloop, i.v.m. initiatie instrumenten) 

's Avonds zal er ook een klankconcert zijn, waarbij ook mensen, die niet mee hebben gedaan aan de workshop, welkom zijn. Op een van de avonden zullen we de oude klankschalen uit Tibet lezen: wat hebben ze ons te vertellen, waarvoor zijn ze gemaakt en hoe gaan we er nu mee om?

De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers. 

Inschrijven kan via de Schaapshoeve.

Hier vind je ook alle extra benodigde informatie.

Wil je meer weten neem dan ook contact op met de Schaapshoeve en zij kunnen je meer vertellen.

Workshop, 3 dagen: 8-19-20 september "op Hodenpijl" in Schipluiden


Op een stilteplek in het drukke gebied tussen Delft, Rotterdam en den Haag gaan
we een driedaagse workshop geven. Voor de deelnemers, die van ver komen zijn

er 10 slaapplaatsen beschikbaar. Tevens is er een biologisch restaurant. Voor de

kosten en om alvast in de sfeer te komen, zie: www.ophodenpijl.nl

 

Workshop, 3 dagen: 09-10-11 okober 2020 in de
Schaapshoeve


In oktober geven we een driedaagse workshop klankschalen of klankbuizen maken.

Dit vindt ook plaats in de Schaapshoeve. Kijk voor kosten en actuele tijden op:

www.deschaapshoeve.nl

klankschalen maken in België
 

3-4-5 juli 2020. Voor informatie, klik op deze link.

Een klankschaal maken bij u thuis
 

Wilt u een klankschaal maken met uw gezin of vrienden in een kleinen groep, dan kan dat ook.

Een weekend dat vrij is of door de weeks.

 

Belletjes maken kan in 1 dag, een schaal heb je minimum 3 dagen nodig.

Neem gerust even contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Heeft u een prachtige tuin met de buren op afstand of een spiritueel centrum en zou u het leuk vinden als er bij u klankschaal workshop wordt gehouden, dan kunnen we ook daar voor zorgen.

We hebben een rijdende werkplaats en kunnen overal heen waar bos, weide of boomgaarden zijn om buiten mooie klankschalen te maken.

U zorgt voor een plek waar we kunnen mediteren en een klankconcert kunnen geven en wij hebben alle tools om de schalen te smeden.

Waarom een klankschaal smeden als je ze kunt kopen

Omdat als je er een maakt heel diep gaat ervaren wat een Tibetaanse oude Klankschaal werkelijk is.

Op het moment dat je de eerste schaal gaat smeden , wat wij een bodybowl, een lijf schaal noemen en die altijd bestemd is voor jezelf en niet therapeutisch, dan kom je na het zetten van je intentie al gauw blokkades tegen die te maken hebben met de intentie.

 

Belevenis klankworkshop:

 Een 2 daagse workshop doen we niet meer omdat we vanaf nu meer tijd willen besteden aan rust en ook verdieping zoals we altijd al doen in onze workshops in het buitenland. Nu wordt er erg veel gehaast om alles af te krijgen en dat is precies wat we niet willen en wat men zeker in het vroeger Tibet niet deed. 

Toch was het een prachtig weekend met ons maximale aantal mensen waarmee we werken en de schalen waren van een enorme hoge kwaliteit. Woouw wat een bijzondere schalen zijn er gemaakt en voor een ieder die de inwijding meemaakte zo voelbaar. Allen waren diep geraakt door elkaars  prachtige resultaat.

Het proces gaat steeds makkelijker omdat het veld voor dit werk neergezet is en men kan daar uit putten.Vroeger was het uitdrijven van het koper echt chaotisch en moeilijk

We hadden veel regen maar ondanks dat werd er rustig buiten doorgewerkt zonder dat iemand klaagde.

Sterker nog, men was zo geconcentreed bezig met zijn schaal en met de intentie dat de regen niet meer werd gevoeld. Natuurlijk hebben we een tent dak en paraplu's.maar niet iedereen zat daar onder. Men wilde niet stoppen toen wij vonden dat ze voor hun welzijn nu maar naar binnen moesten gaan. Dat is precies wat zo fijn gevonden wordt , de diepe concentratie die er is tijdens het drijven, schuren, polijsten etc etc. En dan is ineens dat wonderbaarlijke produkt daar , zo eigen, zo vol liefde gemaakt en met een klank dat diep raakt. Een klank dat is losgekomen van het materiaal en helend werkt.  Tijdens de meditatie maken we altijd conctact met de wind en de wolken en onze dankbaarheid dat ze er voor ons zijn. Achteraf bleek dat er enorme wolkbreuken zijn geweest die eerste dag ( met alle gevolgen van dien) zowel ten oosten van ons als ten westen en noorden, maar dat is aan ons voorbij gegaan. Een echte stevige bui hebben we gelukkig niet gehad. Dus dankbaar. Want dat zou toch echt dramatisch zijn geweest.

Dag twee was er weer een zonnetje, wat een heerlijkheid.

Het was een goed weekend en er ontstond twijfel om deze tweedaagse niet toch nog een maal per jaar te doen. Als kennismaking.

Review van een deelnemer klankworkshop:

Bij de voorstelronde afgelopen zaterdag zei ik dat ik overwegend kwam uit nieuwsgierigheid wat het maken van een klankschaal mij zou brengen en wat het met me of voor me zou kunnen doen.

Nou, er is een heleboel gebeurd en ik ben nog altijd beduusd van wat me dit afgelopen weekeinde is overkomen.

De schaal, die onder mijn handen is ontstaan heb ik inmiddels de naam “Santosha” gegeven.
Tevredenheid, de tweede Nyama uit het achtvoudige yogapad van Patanjali.
Want tevredenheid is wat ik het hele weekeinde heb ervaren.
Tevredenheid is ook iets dat ik alle mensen toewens.
Want wat zou de wereld er anders uitzien als iedereen tevreden was.
Ik bedoel vanzelfsprekend niet gelaten berusten in je lot, je moet natuurlijk altijd aan jezelf blijven werken. Maar als je alles wat op je pad komt aanvaardt en ziet als een leerschool wordt het leven een stuk gemakkelijker en mooier.

Naast tevredenheid voel ik ook heel veel verbazing.
Het gevoel dat de schaal er gewoon zelf wilde zijn en daarom mijn handen heeft gebruikt om te groeien kan ik niet van me af zetten.
Mijn inbreng hierin is voor mijn gevoel nihil. Het was de schaal die er wilde komen.

En nu mag ik van de klank genieten.

Dank jullie wel voor deze prachtige ervaring!

Het maken van een eigen klankschaal 

Heel belangrijk voor het maken van een instrument volgens de Tibetaanse traditie is de meditatie vooraf en het zetten van een intentie waar de schaal voor gebruikt gaat worden.

Door verbinding te maken met het materiaal en de wezens die daar bij horen( de elementhalen)  en de klankwereld  wordt de schaal een werkelijk levend wezen die meegroeit met de persoon waar hij bij hoort. In de loop van de jaren zal de klank dus kunnen veranderen zoals de persoon ook verandert.

Na meditatie en intentie gaan we het materiaal knippen en rond vijlen zodat de randen mooi egaal glad en rond zijn. Hierna gaat het materiaal het vuur in, dat is altijd weer een spannend en magisch proces. De kleur verandert , je ziet van alles gebeuren in het vuur, veel mooie plaatjes worden er dan gemaakt met alle fototoestellen. De prachtige vlammen die om het materiaal dansen. Daarna afkoelen in water en dan eerst poetsen zodat het messing mooi is en er geen vuil in geslagen wordt als we beginnen te drijven. Het moment van drijven kan beginnen. Je  zoekt een plek uit in de natuur waar je graag willen werken. Daar maak je een eigen plekje van en dan ga je aan de slag met aambeeld en koperslager hamer. Het eerste begin is altijd moeilijk. Ook om in de maagdelijke cirkel te gaan slaan, maar gaande weg wordt het leuker en zelfs bijna verslavend fijn.

Doordat het materiaal in het vuur is geweest zijn de moleculen zachter geworden en kunnen we de schaal goed drijven, maar met elke slag wordt het materiaal steeds weer harder, hierdoor ontstaat uiteindelijk ook de klank. Hij gaat dus meerdere malen het vuur in om weer te worden verzacht. En dan weer poetsen en weer drijven. Alles gaat met intentie, liefde en rust. Het is een ambachtelijk en meditatief proces.

Door de meditatie en intentie zal de schaal de energie krijgen die nodig is voor de persoon of het doel waar hij voor zal worden gebruikt .Maar dit betekent ook, dat de schaal en het proces de spiegel is van de persoon die hem maakt en we dus over het algemeen onze blokkades zullen tegenkomen. Dat kan moeilijk zijn maar het is ook een zegen dat we door zo iets moois te maken wat onszelf en de planeet dient ook nog dat mogen opruimen wat omhoog komt uit ons onderbewuste. Het drijven blokkeert indien dat wat er in ons blokkeert niet wordt opgeruimd. De klank kan dan niet worden gecreëerd. Dit is tegelijk ook altijd weer een feestje vooral als de schaal klaar is en het magische proces als van een alchemist is volbracht. Is hij klaar dan wordt er nog grondig gepoetst en zal Ton de schaal nog machinaal polijsten.

 

Daarna is iedereen altijd verrukt en verwonderd dat er zo iets moois is gecreëerd!

Dan komt het grote moment dat we weer bij elkaar komen en de schalen worden getoond en een ieder in verwondering is over de klanken en verschillen in energie en klank die er zijn gevormd. Dit moment is altijd heel emotioneel en mooi. De instrumenten ( ook bv, klankbuizen, belletjes, klankstaven etc. gemaakt door diegenen die al meerdere workshops hebben gevolgd) worden daarna aangesloten op het klankgrid of klankveld dat in de oudheid in Tibet is gecreëerd rondom de aarde, zodat het hele veld weer uitgebreid wordt met deze nieuwe klanken en energieën en allen op de planeet die zich in zuiverheid met dit klankveld verbinden de kennis kunnen opnemen en daarmee het geheel kunnen dienen.

Velen hebben zo al een klankschaal of ander instrument gemaakt, sommigen zijn zelfs al 5,6,7,8 keer op de workshops geweest in Nederland, Engeland en Spanje en hebben al een heel eigen assortiment voor verschillende doeleinde. Voor zichzelf ( dat is altijd je eerste schaal ) therapeutisch, en voor energie werk in de natuur. Dit kan in een weekend in Nederland maar is fijner in een 5 daagse in Spanje of Engeland.

 

bottom of page